Ефірна олія мандарина — властивості і застосування, використання для волосся + відео

мандаринове масло
Мандарини, що поширилися по світу з Китаю, стали одним з найулюбленіших видів цитрусових в багатьох країнах, а в Росії вважаються практично символом наближається Нового року. Дійсно, основний урожай цих солодких соковитих фруктів встигає, коли в країні настають холоди. Мандарини ж вносять відчуття свята і радості, причому чимала заслуга в створенні такої атмосфери належить ефірному маслу, яке отримують з шкірки помаранчевих фруктів.

Цей колір і солодкуватий ніжний запах речовина в повній мірі переймає від плодів, тому масло з цього виду цитрусових можна сплутати з жодним іншим. А про корисні властивості і застосування ефірного масла з мандаринів знали ще в давнину і використовували дорогоцінну рідину не тільки для ароматизації приміщень і в якості ароматизаторів для зілля, а й для стимуляції травлення, лікування запалень і поліпшення сну.

Сьогодні, завдяки добре дослідженому складному складу можна говорити про більш широкому медичному і косметологічному застосуванні масла мандарина і вагомою користь, яку це продукт може принести здоров’ю людини. Позитивна практика вирощування плодоносних мандаринів удома дає можливість використовувати екологічно чисті плоди для оздоровлення всіх членів сім’ї.

Склад ефірної олії мандарина

Ефірні масла, що отримуються з натуральної рослинної сировини, вкрай цінні і зазвичай мають дуже широкий спектр корисної дії.

З плодів мандарина отримують корисне масло
Масло мандарина — не виняток. На момент виготовлення масла шкірка мандарина накопичує до 2% цінного масла, при цьому отримується способом холодного пресування продукт повністю зберігає всі активні речовини.

Серед присутніх в шкірці фруктів, наприклад, лімонен з яскравими протизапальними властивостями, каріофіллен, альфа- і бета-пінени, мирцен і камфен. З цедри в масло переходить цитраль, також перешкоджає розвитку інфекцій, ліналоол і нерол, гераніол, ароматичні спирти і кислоти, альдегіди і багато інших біоактивні речовини. Цілком закономірно, що завдяки такому складу і властивостям ефірне масло мандарина застосовується і в багатьох медичних сферах, і в косметології, і в парфумерній промисловості.

Корисні властивості і застосування мандаринового масла

Підвищити тонус і поліпшити самопочуття допоможе масло мандарина
Цікаво, що саме в зимовий час, коли людині вкрай бракує сонячного світла, тепла і вітамінів, ефірну олію мандарина стає просто незамінним помічником для:

  • поліпшення самопочуття і підвищення тонусу;
  • активізації захисних функцій організму, кращого засвоєння вітамінів;
  • посилення апетиту і стимуляції травних процесів;
  • очищенню організму від шлаків.

І це далеко не всі можливості і сфери застосування мандаринового масла. Природний продукт має яскравий антисептичну та протигрибковим, дезодорує і спазмолітичну дію. Масло здатне активізувати обмінні процеси, налагоджує постачання тканин кров’ю, а протидіючи накопичення зайвої рідини і виводячи воду з організму, може використовуватися в і боротьбі із зайвою вагою.

Дія мандаринового масла, на відміну від інших подібних продуктів, набагато м’якше і майже не має протипоказань.

Масло мандарина успішно використовується в педіатрії
У помірних дозах воно може застосовуватися навіть вагітними жінками, а також використовуватися в педіатрії. Ефірна олія мандарина — це потужне Аромотерапевтична засіб, що допомагає в короткі терміни і без наслідків впоратися зі стресовими ситуаціями, сезонною депресією і втомою. З одного боку масло діє на нервову систему стимулюючий, а з іншого, знижує дратівливість і м’яко бадьорить.

Способи застосування масла мандарина

Для нормалізації сну використовують ефірну олію мандарина
Широка не тільки сфера застосування масла мандарина, існує безліч способів отримання користі від цього продукту. Залежно від наявних захворювань і бажаного результату ефірне масло використовується в інгаляціях і ваннах, за допомогою цієї речовини проводять масажі і роблять маски для волосся. Мандаринове масло можна приймати всередину і розпорошувати в кімнаті для створення свіжої приємної атмосфери. Цим корисним компонентом збагачують готові і домашні косметичні та парфумерні засоби.

Креми, солі для ванн і шампуні для волосся з маслом мандарина виявляються більш ефективними.

Масаж з декількома краплями масла, введеними в основний засіб, допомагає підтягнути шкіру, зменшити прояви целюліту і знизити ризик появи розтяжок у вагітних жінок. Властивості ефірного масла мандарина застосовні і при безсонні. В цьому випадку добре допомагають курси інгаляцій з цією речовиною. Причому масло не тільки нормалізує сон, але і позбавить від ознак перевтоми, що починається стресу або депресії. Як інгаляцій ефективне застосування масла мандарина при профілактиці і лікуванні сезонних застуд і вірусних захворювань.

Покращуючи апетит і активізуючи всі системи організму, природний засіб незамінне і при відновленні після хвороб.

Кілька крапель олії мандарина допоможе позбутися від нервозності
Якщо мучать головні болі, масло мандарина застосовується місцево. Крапля суміші цього компонента, олії герані і бергамота, наноситься на вказівні пальці і втирається в віскі. Ефірна олія цитрусових, включаючи мандарини, можна приймати всередину. Для цього пару крапель олії додають до соків, трав’яним відварів або теплому чаю. Смачна і корисна терапія:

  • допоможе позбутися від нервозності;
  • стимулює травлення;
  • м’яко знеболить менструальні болі;
  • зменшить дискомфорт і шлункові болі при нетравленні.

Єдина вимога до такого прийому масла — крайня обережність і поміркованість, оскільки надмірна доза речовини може викликати подразнення слизової.

Застосування масла мандарина для волосся і шкіри

цедра мандарина
У косметичних цілях масло мандарина використовується для:

  • підтримки тонусу шкіри;
  • регуляції вироблення шкірного сала;
  • зняття роздратування і боротьби з вогнищами запалення;
  • поліпшення якості шкіри, включаючи вирівнювання пігментації і дефектів шкірних покривів.

Масло мандарина застосовується при догляді за жирною, зрілою і пористою шкірою.

Цей засіб ефективний при лікуванні вугрової висипки і запалень, порушення пігментації, мімічних зморшок і набряків. Зовнішнє застосування олії на увазі:

  • використання компресів і масок з цим активною речовиною;
  • прийняття ароматичних ванн з маслом;
  • проведення сеансів масажу;
  • додавання невеликої кількості масла в засоби, що використовуються в повсякденному житті, наприклад, в крем, молочко для зняття макіяжу або тонік.

Оскільки масло мандарина надає дію на шкіру, то вводити цей компонент можна не тільки в засоби для обличчя або тіла, але і для волосся. На разову порцію шампуню або бальзаму досить пари крапель.

При цьому масло мандарина для волосся корисно як засіб, що бореться з їх надмірною жирністю, що зміцнює коріння і перешкоджає розмноженню грибків, що призводять до себореї. На основі ефірних масел роблять маски для волосся і освіжаючі тоніки, в які крім мандаринового масла, входять трав’яні відвари і інші натуральні інгредієнти.

Готуємо засіб для зняття макіяжу з маслом мандарина — відео

Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector